Magamból semmit sem hagyok, vagyok

Rövid bevezető Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdíké mondja) c. színművéhez


Mit tehet az ember, ha korábbi rabtartója akarja kiszabadítani újabb rabságából? Ha kiderül, hogy újabb rabsága nemhogy nem rosszabb az előzőnél, hanem egyenesen nyitott kapu a szabadsághoz? A válasz egyszerű: előre kell menekülni, irány a szabadság!

Jelinek attól drámaíró, hogy az egyszerű válaszokat belehelyezi közös kulturális terünkbe, és ott rendez nekik amolyan akadályversenyt. Az egyszerű válaszok így kezdenek bonyolódni, belebonyolódni a saját addig fel sem tett kérdéseikbe.

Bővebben ...

A szabadság rémképei

Interjú Elfriede Jelinekről, készítette Bán Zoltán András

Ismered személyesen?

Nem ismerem személyesen. Levelet váltottam vele, mármint e-mailt. Válaszolgatott a kérdéseimre. Úgy hatvanat tettem fel neki a Pihenő című drámájával kapcsolatban. Kb. a 25. kérdés után elege lett a válaszadásból, ezt írta: „Van nektek épp elég zsenitek, te is meg tudod csinálni egyedül.” És valóban, hatalmas koncentrációval és nagy amortizációval (a saját lehasználásommal) meg tudom csinálni.

Bővebben ...

Tüzes zuhatag

Elfriede Jelinek ötven éve a pályán

Szar!, csattant fel a vizsgázó, miután otthagyta az orgonát. Szar!, kiáltotta a pódiumon, saját vizsgateljesítményét értve alatta. Vagy rajta. Ez volt a rajtja, egyszersmind a Les Adieux. Mindez a Wiener Konzerthaus épületében, az úgynevezett Mozart-teremben, egy szupernehéz Messiaen-mű, a Les yeux dans les roues eljátszása után.

Bővebben ...

Gyepű

Bevezető Jelinek Rohonc c. színművéhez
Vonalak 

Védővonalak: forradásos földhegek, betonbibircsókok Európa testén. Lőrések, alagutak. Történetük nem a „Maginot”-val kezdődik, bár ez a legköltségesebb és a legkomfortosabb, keskeny nyomtávú földalatti vasúttal, laktanyákkal, kórházakkal, közművekkel. A „Maginot”-ra válaszol német oldalon a Nyugati fal (Westwall, Hitler-vonal), maga alá temetve a Führer lakásépítési programját. Német, osztrák, magyar, lengyel területigények préselik ki Csehszlovákiából a körbefutó „Benes-vonalat”; a bunkerek francia licence alapján készülnek. Szintúgy a „Maginot” mintáját követik a lengyel erődlétesítmények mind a négy égtáj felé

Bővebben ...

Beszélő démonok

ELFRIEDE JELINEK KÉZIMUNKA C. SZÍNMŰVÉRŐL
 

1994-95-ben merénylethullám söpört végig Ausztrián. Az előzmény: tíz évi börtönre ítéltek egy bécsi neonácit, és párttársai felhívásban fordultak híveikhez, hogy a tíz évre válaszul évi tíz akcióval hívják fel magukra a figyelmet. Levélbombák árasztották el az országot (még Németországba is jutott belőlük), egy részükhöz a „Bajuvár Felszabadítási Hadsereg” mellékelt idegengyűlölő közleményt. Többek között egy színesbőrű műsorvezetőnő, egy szíriai származású orvos, a lübecki alpolgármester és a bécsi polgármester kezét tépte le a bomba. 1995. február 4-én a burgenlandi Felsőőr (Oberwart) külterületén, a cigányteleptől nem messze, táblát helyeztek az út közepére: „Roma, zurück nach Indien!” A robbanóanyagot a vasoszlop talpába rejtette a tettes. Amikor négy roma férfi megkísérelte letépni a táblát, a detonátor működésbe lépett, és a bomba valamennyiüket megölte. A rendőrség első közleménye az áldozatokat tartotta a bomba fabrikálóinak, Haider és a hozzá közelálló sajtó hosszú ideig ragaszkodott ahhoz, hogy itt „bandaleszámolás” történt.

Bővebben ...

Unisono

Miért nem megy nekünk Jelinek?

I.

Mert nem érdekes

Ausztria, minden magyar síelő ellenőrizheti, jóléti állam, életminősége kétszer jobb a magyarénál, az EU-ban a negyedik, Magyarország is az, negyedik, csak éppen hátulról. Ausztria „vízfeje”, Bécs pedig egyenesen a leggazdagabb európai város újabban, Zürichet és Genfet megelőzve. Nem csoda, ha Bécsben minden ötödik ember mosolyog az utcán, és az is érdekes, hogy tíz bécsi mosolygóból hét nő. Ausztria a mosoly országa. Hol itt a dráma?

Bővebben ...

Egy gépi sarjadék

Fordítói hozzáfűzés Jelinek Pihenőjéhez

2004 karácsonyán felkeresett a Krétakör Színház dramaturgja. Volna itt egy Jelinek-darab, nem fordítanám-e le nekik, előadnák felolvasó színházként. Én addig egy sorát sem olvastam a friss Nobel-díjasnak. Belenéztem a szövegbe, érteni véltem, elvállaltam háromhetes határidővel. Aztán úgyszólván belehaltam.

Bővebben ...

Visszhang

Legfrissebb művek

Krokodilopolisz - blog

Kapcsolat